tirsdag, november 01, 2005

Rado er utroværdig (1)

LR wrote:
Det ser ud til at Rado mener at arternes fremkomst er tegn på noget bagvedliggende intelligens, som på den ene side ikke blot kan reduceres til simple processer, der følger naturlovene, men samtidig at denne form for intelligens nemt kan simuleres på en computer.


Det er ret misforstået.

Som jeg læser det mener han 1) biologisk intelligens er et produkt af bevidstheden som ikke ikke kan fremstilles i en computer og 2) biologisk intelligens foretager ofte logisk problemsløsning hvilket godt kan udføres af en computer.

2)
Logisk problemløsning er ret let at forstå. Man planlægger en serie handlinger for at nå et mål. I planlægningen opereres der på ens viden om omverdenen. Prøv at tænk over, hvordan du tænker i dagligdags praktiske problemer. I forskningen er hovedbestanddelene af denne intelligens algoritmerne for planlægningen og designet af de datastrukturer, der indeholder hukommelsen (relationer, hieraki, mv).

1)
Ingen aner, hvad bevidsthed er, måske er den afhængig af mediet (se Mads' indlæg). Et sjovt problem er: Forestil dig, at man har skabt intelligens og bevidsthed i en computer (evt ved at simulere hjernens neurale netværk som er en anden tilgang til kunstig intelligens end den i punkt 2), har påmonteret et par øjne og stilt den ude på en strand. Nu standses computeren og dens tilstand lagres på et eksternt drev (svarer til dvalefunktionen i Windows XP). Der indlæses en kopi af tilstanden på en anden computer som står i en skov og begge tændes. Hvad vil bevidstheden/bevidsthederne se? Skoven, standen eller begge dele samtidig? Gør det nogen forskel om den oprindelige computer på stranden bevares eller udskriftes med en anden inden de startes?

Mvh,

Lasse


Interessant problemstilling. Måske det forholder sig sådan, at
for at kunne skabe intelligens og bevidsthed i en computer, så
skal denne computer være så kompleks i sin funktionsmåde, at det
slet ikke er muligt at kopiere dens samlede tilstand? Eller måske
at den slet ikke *har* en entydigt bestemt samlet tilstand, altså
at kvantum-mekanisk ubestemthed uundgåeligt får betydning.

Jeg er vist ikke den eneste der ikke lige kan svare på det!


--
Mogens Michaelsen
Dansk weblog: http://mogmich2.blogspot.com/
English weblog: http://mogmich.blogspot.com/

Ingen kommentarer: